Pensioentantième ambt leerondersteuner

PENSIOEN
16.06.2023

Gezien het ambt van “leerondersteuner” wordt uitgeoefend binnen het kader van een vaste benoeming en gezien de bezoldiging van de leerondersteuners overeenkomstig artikel 34, tweede lid, van het ontwerp van decreet rechtstreeks ten laste wordt genomen door de Vlaamse overheid, is het recht op een ambtenarenpensioen ten laste van de Staatskas voor vast benoemde leerondersteuners verzekerd.

Logischerwijze en ook vanuit juridisch standpunt zou men hieruit kunnen besluiten dat in het nieuwe leersteunmodel een leerondersteuner aan dezelfde pensioenregeling is onderworpen als een ondersteuner in het vorige ondersteuningsmodel. Dat zou betekenen dat het pensioen moet worden berekend volgens het onderwijstantième van 1/55.

Recent werd er door een dossierbeheerder van de federale pensioendienst gecommuniceerd dat dit niet het geval zou zijn en dat op de leerondersteuner het pensioentantième 1/60 van toepassing zou zijn…

Het VSOA-Onderwijs is de mening toegedaan dat dit juridisch niet correct is en heeft het kabinet van minister van Onderwijs Weyts gecontacteerd. Wij kregen het antwoord dat minister Weyts hieromtrent al een schrijven aan minister van Pensioenen Lalieux heeft gericht. Dit om aan te geven dat hij het niet eens is met de interpretatie van de betrokken dossierbeheerder van de federale pensioendienst. Het kabinet van minister Weyts heeft toegezegd dat deze problematiek van dichtbij zal worden opgevolgd met het oog op een bijsturing.

Marnix HEYNDRICKX
Voorzitter