Nieuwe regelgeving op 1 september

school
28.08.2023

Onderwijspersoneel heeft recht op vijf dagen onbetaald zorgverlof

Is er iemand in je gezin of familie, zoals je partner, kind of ouder, die persoonlijke steun of zorg nodig heeft? Vanaf 1 september is het voor alle onderwijspersoneelsleden in het leerplicht- en hoger onderwijs mogelijk om jaarlijks gebruik te maken van 5 dagen onbetaald zorgverlof onder de vorm van afwezigheid voor verminderde prestaties (AVP). Gedurende deze dagen wordt er geen salaris uitbetaald.

Dit verlof – Afwezigheid voor Verminderde Prestaties voor zorgdoeleinden – staat echter los van de 60 maanden Afwezigheid voor Verminderde Prestaties waarop ieder personeelslid gedurende de volledige onderwijsloopbaan recht heeft.

Betere bescherming tegen represailles voor personeel dat inbreuken meldt

Wanneer een inbreuk op de regelgeving ( EU-wetgeving, wetgeving m.b.t. overheidsopdrachten of bescherming van de privacy of milieu) door een onderwijspersoneelslid wordt vastgesteld en gemeld, dan zal men beter worden beschermd tegen eventuele represailles of bedreigingen.

De inbreuken kunnen gemeld worden via een intern kanaal in de instelling zelf of bij de Vlaamse ombudsdienst voor niet-hoger onderwijs. Voor het hoger onderwijs de regeringscommissarissen voor hoger onderwijs.

Ruim 30 miljoen euro uit voor scholenbouw in Vlaanderen

Nog voor de start van het schooljaar wordt er meer dan 30 miljoen euro in schoolgebouwen geïnvesteerd. Met dat geld kunnen nieuwe schoolgebouwen worden opgetrokken of kunnen bestaande worden gerenoveerd.

Tijdens deze regeerperiode werd er een half miljard euro extra uitgetrokken voor scholenbouw wat het totaal op een investering van 3 miljard euro brengt. De focus ligt daarbij op het secundair onderwijs.

Verder in de VSOA-Onderwijs Nieuwsbrief editie september:

- Bijkomende maatregelen tegen het lerarentekort

- Proeftuinen loslaten regelgeving

- Leersteundecreet komt in de plaats van M-decreet

- Vlaamse toetsen op vier momenten in schoolcarrière

- Start nieuwe minimumdoelen in tweede en derde graad secundair onderwijs