Hoger onderwijs: actie lerarenopleiding

hoger onderwijs
28.08.2023

Directies kunnen vandaag iemand aanstellen die geen lerarendiploma heeft. Dit kan rechtstreeks op contractuele basis of via een dienstverleningsovereenkomst met een bedrijf.
Studenten uit de lerarenopleiding vroegen dan ook symbolisch hun inschrijvingsgeld terug, gezien ze vrezen dat hun diploma waardeloos zal worden. De onderwijsvakbonden vroegen daarbij ook aan de minister om een cheque te ondertekenen waarvan het bedrag overeenkwam met de beloofde middelen die het hoger onderwijs tot nu toe niet heeft ontvangen.

Devaluatie van het lerarenberoep

Nog niet zo lang geleden werden de lerarenopleidingen ingrijpend hervormd. Dit kaderde toen in de “herwaardering van het lerarenberoep”. Toen was men terecht van mening dat een degelijke opleiding noodzakelijk was om voor de klas te kunnen staan. We kunnen  enkel besluiten dat de huidige minister voorstander is van een “devaluatie van het lerarenberoep”. We vrezen dat dit op termijn enkel zal leiden tot minder inschrijvingen in de lerarenopleiding en dat het lerarentekort enkel zal toenemen. Gezien de hoge OBE (1,6) van de lerarenopleiding zou dit voor bepaalde instellingen een zware impact kunnen hebben op hun financiering.

Actie voor betere financiering

Op woensdag 11 oktober plant het gemeenschappelijk vakbondsfront hoger onderwijs een actie in Brussel die niet alleen gericht is tegen de problematiek in de lerarenopleiding, maar die vooral oproept voor een betere financiering van het hoger onderwijs.

Beter betekent niet alleen meer middelen, maar ook meer stabiliteit in het financieringsmechanisme van de instellingen. De blinde concurrentie die de aanleiding is voor een wildgroei aan keuzevakken en afstudeerrichtingen moet eruit. Het is immers het personeel dat het gelag betaalt van het steeds meer aanbieden binnen een gesloten enveloppe.

Bij deze een warme oproep om hierbij aanwezig te zijn. Onze leden Hoger Onderwijs zullen met een afzonderlijke mailing nog verdere praktische info ontvangen over deze actie.

Wauter Leenknecht
Tim Van de Voorde
Sabine Huybrecht