Investering in megalomaan luxueus onderwijsproject... Que?

België doet een input van meer dan 100 miljoen euro in een luxeproject als de Europese school in Laken… Ook al komt dat geld uit de federale staatskas; het illustreert volgens ons, dat er wat mangelt aan de doordachtheid van de beleidsvisie die sommige federale politici er op nahouden. Bovendien staat ze haaks op die van hun partijgenoten in de Vlaamse regering.

Ook al heeft België als gastland van de Europese instellingen de verplichting scholen ter beschikking te stellen; het is nog maar de vraag of dit project dergelijke megalomane proporties moet aannemen... In overweging nemende dat het zeker een positieve invloed zal hebben op de economie, staat het in schril contrast met de infrastructuurproblemen waarmee het onderwijs in Vlaanderen en Brussel nu al en zeker de komende jaren zal te kampen hebben.

Het zou o.i. nogal goedkoop zijn om te zeggen, dat er niet in dergelijk project mag geïnvesteerd worden en dat het bedrag in de eerste plaats exclusief naar Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou moeten gaan… Kinderen van Europese werknemers hebben evenveel recht op onderwijs als kinderen uit Brussel en Vlaanderen ongeacht het milieu waaruit ze afkomstig zijn… Over de kostprijs en de grandeur van het project valt echter wel wat te zeggen…

Marnix Heyndrickx
Secretaris Onderhandelaar

 

Delen: